Website
Colleges
Silvia
Onkruid Beleeft
Onkruid Intens

Onkruid Beleeft

Vergeten plant: Huislook

Vergeten plant: Huislook
(Sempervivum Tectorum)

Met zijn vlezige en sappige bladeren dicht bij behoord deze plant tot de vetplantenfamilies. Hij houdt er van om op schuren en daken te groeien. Huislook is niet veeleisend: met alleen regenwater is hij al in zijn nopjes. In de zomer verschijnt er uit de bolvormige, dichte bladeren een bloemstengel met mooie rode/roze bloemen. Tegenwoordig is Huislook best lastig te vinden in het wild, maar hij wordt nog vaak aangeplant in rotstuintjes. Huislook is voor veel mensen een vergeten of onbekende plant, maar er zijn genoeg redenen om de plant weer te waarderen.

Genezende werking:

Brandwondjes, koortslipjes of blaartjes? De gebroken blaadjes van de Huislook zorgen voor verlichting en genezing. Het sap van de Huislook werd al sinds de oudheid voor verschillende kwaaltjes gebruikt. Ook bij insectenbeten geeft het sap meteen pijnverlichting.

Magisch gebruik:

De planeet voor deze plant is Jupiter, de dondergod van de Oude Romeinen. Er werd altijd gezegd dat Huislook het huis beschermt tegen bliksem. Romeinse aanvoerders werden met huislook bekranst zodat zij niet door de bliksem werden getroffen. Het is ook niet voor niets dat dit plantje graag groeit bovenop het dak en vroeger ook wel Donderblad werd genoemd. De behaarde stengels van het kruid werden Donderbaard of Jupiterbaard genoemd. Behalve bescherming tegen bliksem, geeft Huislook liefde en geluk voor iedereen die het vers bij zich draagt. In Nederlandse tradities kent Huislook een ander soort gebruik: heb je een dochter die maar geen huwbare man aan de haak kan slaat? Huislook op het ouderlijk dak geeft aan dat er in het betreffende huis mooie huwbare dochters te vinden zijn. Verder werd in de middeleeuwen Huislook vaak gebruikt als heks-verdrijvend middel; wanneer men de plant aan de schoorsteen hing, konden heksen het huis niet betreden.

Het kruid kent vele soorten en geslachten, maar ze zijn als vetplant allemaal ideaal voor op het dak of het balkon. Koop ze in het tuincentrum, plant ze in wat goedkope grond en je hoeft er praktisch niet meer naar deze winterharde planten om te kijken. Huislook blijft er groenig en bloemig bij staan en je hebt ze altijd binnen handbereik.

We besteden in de huidige nummer van Onkruid ook aandacht aan geneeskrachtige kruiden. Kijk hoe je toegankelijke kruiden kunt gebruiken om irriterende beestjes te verdrijven en bestel de nieuwste Onkruid via deze link. We doen ‘m dan zo snel mogelijk op de post.
http://onkruid.nl/onkruid-magazine/bestel-nieuwste-onkruid

Plaats reactie


Artikelen

Login