Gender bestaat al lang niet meer uit een tweedeling tussen man en vrouw. Maar in de sportwereld zijn de categorieën nog wel bepalend en dus vallen er mensen buiten de boot. Zijn genderinclusieve sporten en eerlijke competities met elkaar in overeenstemming te brengen? VPRO Tegenlicht werpt een blik op de sportindustrie en vraagt vrouwelijke sporters en gender-theoretici naar hun ideale toekomst van de vrouwensport.
Er is veel onderzoek gaande naar inclusiviteit en gelijkheid in de sportwereld. Steeds meer sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie. Zo behalen campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters de eerste successen. Maar er is nog een lange weg te gaan. Bij professionele atletiek- en hardloopwedstrijden worden in de vrouwencategorie nog altijd geslachtstesten gedaan en testosterongehaltes gemeten. Als een vrouw een natuurlijk hoger testosterongehalte heeft kan ze worden uitgesloten van wedstrijden. Het testosterongehalte zou teveel positieve invloed hebben op de sportprestaties.
Aangeboren uitschieters in testosterongehaltes, of andere lichamelijke eigenschappen die voordelen bieden in de topsport, komen veel vaker voor. Ook bij mannen. Geslachtstesten zijn in de mannensport echter nooit voorgekomen. Dit verschijnsel staat steeds hoger op de agenda, onder meer door de discussie of transgender vrouwen mee mogen doen aan damescompetities. Inclusiviteit in de sport lijkt consequent te botsen met de overtuiging dat biologische verschillen te veel effect hebben op een eerlijke competitie.
Bekijk de aflevering op maandag 29 augustus om 20.25 uur op NPO2 of bekijk hier online