Samen met haar jongere broertje Juda Verboom ging Hanna op onderzoek naar het taboe op psychische variaties. Vanaf maandag 16 januari gratis te zien via Cinetree.nl/Uitdeschaduw
Samen Uit de Schaduw
In 2021 bracht Hanna Verboom de korte, poëtische documentaire 'Uit de schaduw' uit. Een persoonlijk verhaal waarin ze voor het eerst openlijk vertelde over haar psychische variatie en de psychoses die ze meemaakte op jongere leeftijd. De documentaire maakte veel los en Hanna ontving duizenden reacties. 'Uit de schaduw' tourde door het hele land en werd bij meerdere scholen en universiteiten vertoond. Waar de eerste documentaire het persoonlijke verhaal van Verboom vertelt, gaat zij in het uitgebreidere vervolg 'Samen uit de schaduw' met haar broertje langs bij ervaringsdeskundigen en experts met de vraag "hoe gaan we om met psychisch lijden?"
"Ik ook, ik ook, ik ook."
Dit heb ik zo vaak gehoord en ik hoor het nog steeds bijna dagelijks. Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is. Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken. In onze documentaire 'Samen uit de schaduw' gaan we langs bij experts en ervaringsdeskundigen psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig" Aldus regisseur en initiatiefnemer Hanna Verboom.
De 'Uit de schaduw' beweging
Naast de nieuwe documentaire is er een platform ontwikkeld Uitdeschaduw.org waar je na het kijken van de documentaire meer kan doen of na kan praten met elkaar. Zo kun je kijken naar verdiepende interviews (o.a. met de hoofdrolspelers uit 'Samen uit de schaduw') en zijn er korte clips die je kunnen helpen bij jouw psychische variatie (of die van iemand in jouw omgeving). Ook is er een routekaart aangemaakt, voor wanneer je concrete hulp bij jou in de buurt zoekt. Uitdeschaduw.org is een initiatief van stichting Get it done die samen met Cinetree de handen ineen slaat om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken.
Uitdeschaduw.org is live vanaf 16 januari
Première op Blue Monday
Vanaf vandaag maandag 16 januari, Blue Monday, is de documentaire gratis op Cinetree te zien (via cinetree.nl/uitdeschaduw). Die avond beleeft de documentaire een bijzondere première in De Filmhallen in Amsterdam, waar deze weken het 'Bluest Monday Festival' plaatsvindt.
De eerste beelden van de documentaire worden in de ochtend getoond op een Take Over van Young Impact op het Frits Philips Eindhoven, waarbij 800 jongeren als eerste de documentaire zullen zien en samen met partnerorganisatie Young Impact en Hanna in gesprek zullen gaan over mentale gezondheid.
'Uit de schaduw' is vanaf 16 januari gratis te zien op Cinetree.nl/Uitdeschaduw
Voor de teaser klik HIER
Over Get it done
Get it done is een netwerk van mensen die geloven dat het tijd is voor een nieuwe manier van denken, eentje die begint bij wij. Get it done is een Anbi stichting en organiseert impact-campagnes rondom maatschappelijke thema's. Door verschillende media tools in te zetten worden mensen geactiveerd om iets voor anderen te doen en samen deze belangrijke maatschappelijke thema's aan te pakken. Get it done is initiatiefnemer van de gehele Uit de Schaduw campagne.
Over Cinetree
Cinetree is een filmplatform met een missie, opgericht door Hanna Verboom. Op dit platform worden maandelijks een tiental films aangeboden, uitgekozen door curators: filmmakers, journalisten, schrijvers en acteurs. Het platform houdt het aanbod klein: zo hoeft men niet lang te zoeken en krijgt elkaar verhaal de aandacht die ze verdient. Met de maandelijkse bijdrage van de leden maakt Cinetree nieuwe films over onderwerpen met een belangrijk thema in de maatschappij. Cinetree heeft, naast het eerste deel van Uit de Schaduw in 2021 ook de nieuwe documentaire geproduceerd.
Reactie plaatsen
Reacties