Hoe kunnen we een verschil maken in het leven van mensen met dementie? Hoe krijgen we jongeren meer in beweging? En waarom zijn je eerste duizend dagen zo ontzettend belangrijk voor de rest van je leven? Dit zijn slechts enkele van de vragen die beantwoord gaan worden tijdens het Gala van Preventie op woensdag 8 juni, georganiseerd door New Scientist in samenwerking met het Expertisecentrum Preventie in Zorg en Welzijn van Hogeschool Inholland.
In Theater de Meervaart in Amsterdam delen topwetenschappers als Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie), Anne-Mei The (hoogleraar langdurige zorg en dementie) en Tessa Roseboom (hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid) de meest fascinerende verhalen achter onderzoek naar nieuwe manieren om mensen gezond te houden en ziektes te voorkomen. Dolf Jansen vat de avond op geheel eigen wijze samen.
Voorkomen is beter dan genezen
In Nederland stoppen we miljarden in het aanpakken van gezondheids- en welzijnsproblemen. En we weten allemaal dat voorkomen beter is dan genezen. Toch zijn er nog nooit zoveel eenzame ouderen geweest, zijn obesitascijfers onder (jonge) kinderen schrikbarend hoog, wordt er sinds corona nog minder bewogen en dreigen bepaalde groepen systematisch buiten de boot te vallen.
Stoppen met pleisters plakken
Wie gaat daar wat aan doen en nog belangrijker: hoe gaan we dat doen? Wat als we armoede aanpakken bij de bron? Eenzaamheid vermijden? En naar talenten kijken in plaats van tekortkomingen? Kortom, als we stoppen met pleisters plakken, en preventie als oplossing gaan zien. Pas dan kunnen we een gezond functionerende samenleving bereiken.
Op deze unieke en feestelijke avond (van 19.00 – 22.00 uur) delen wetenschap, onderwijs en praktijk de hoofdrol om samen te kijken naar wat wél kan.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten, kijk dan hier voor meer info of om een ticket aan te schaffen. Een ticket kost € 14,95 en je krijgt het tweede kaartje gratis.